Zagotavljamo kakovostne storitve.

mobile-icon naročanje PON-PET: 8.00 - 13.00
mobile-iconZobozdravstvo: 041/200-450
mobile-icon Odpiralni čas PON-PET: 8.00 - 19.00
SOBOTA: po dogovoru
mobile-icon Kontaktirajte nas +(0)2 3000 450

HISTEROSONOSALPINGOGRAFIJA (HSSG)

HISTEROSONOSALPINGOGRAFIJA (HSSG) 2 Feb

HISTEROSONOSALPINGOGRAFIJA (HSSG)

V procesu spontane oploditve, jajcevodi s svojim fimbrijskim aparatom »posrkajo« jajčno celico in ob prihodu semenčice prek nožnice in maternice v jajcevod prihaja v njem do oploditve. Potem oplojeno jajčece pride navzdol prek jajcevoda do maternice in sem tam ugnezdi. Tako je prehodnost vsaj enega jajcevoda nujen pogoj za spontano zanositev ali zanositev s pomočjo inseminacije ( posebne metode vnosa semena v rodila ženske, ki ima težave z zanositvijo). V primeru neprehodnosti obeh jajcevodov, to ni možno. Seveda tudi v primeru slabega izvida semenske tekočine pri partnerju.

HISTEROSONOSALPINGOGRAFIJA (HSSG) je preiskava, s katero ugotavljamo prehodnost jajcevodov in obliko maternične votline s pomočjo vaginalnega ultrazvoka. V primeru blažje oblike neprehodnosti jajcevodov ( nežne zarastline znotraj jajcevodov) ima preiskava terapevtski pomen, ker jih lahko naredi spet prehodne ( raztrga nežne zarastline).

Preiskavo običajno naredimo neposredno po perilu v prvi polovici menstruacijskega ciklusa.
Ginekolog vbrizga skozi maternični vrat posebno, z ultrazvokom vidno tekočino, ki steče preko maternične votline skozi oba jajcevoda. Tako si ogleda anatomijo maternice in jajcevodov ter morebitnih nepravilnosti (npr. zarastline znotraj jajcevoda ali zunaj v mali medenici).
Nekatere preiskovanke občutijo manjše krče in kratkotrajno napetost med samo preiskavo, nekatere (posebej tiste z zaporo ali krčem jajcevodov) pa navajajo močnejšo bolečino, ki je lahko manj intenzivna ob zdravilih proti bolečinam, ki jih zaužijejo 30 min pred posegom.
Preiskovankam priporočamo en dan počitka po preiskavi .

Zaželeno je, da imate pred preiskavo opravljeno naslednje :
• izvid partnerjevega spermiograma ( izvid analize semenskega izliva pri partnerju),
• izvid vašega hemograma (L, CRP), ki ne sme biti starejši od petih dni in ga naredite pri osebnem zdravniku.

V primeru ugotovljenega vnetja v nožnici, preiskave ne naredimo.
Dan pred slikanjem lahko uživate hrano, ki ne napenja (brez sadja, zelenjave), izogibajte se gaziranim pijačam. Večerjajte polento, za zajtrk čaj in prepečenec, kavo z mlekom odsvetujemo. Po preiskavi priporočamo en dan počitka.

Veselin Šučur dr. med. spec. ginekologije in porodništva