Zagotavljamo kakovostne storitve.

mobile-icon naročanje PON-PET: 8.00 - 13.00
mobile-iconZobozdravstvo: 041/200-450
mobile-icon Odpiralni čas PON-PET: 8.00 - 19.00
SOBOTA: po dogovoru
mobile-icon Kontaktirajte nas +(0)2 3000 450

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis ali atopijski ekcem je kožna bolezen, ki se pojavlja tako pri otrocih kot pri odraslih. Pravi razlog za pojav atopisjkega dermatitisa še ni povsem v celoti pojasnjen, eden od večjih dejavnikov tveganja je predvsem genski. Če ima kdo v vaši družini bodisi atopijski dermatitis, seneni nahod ali astmo, je možnost, da zbolite za atopijskim dermatitisom tudi vi, precej večja.

Poleg genske nagnjenosti k bolezni je eden od vzrokov za bolezen atopijski dermatitis tudi okužba z bakterijo Staphylococcus aureus. Strokovnjaki v zadnjem času ocenjujejo, da lahko bolezen sproži tudi pretiran stres in pa prevelika skrb za higieno kože ter nepravilna in nezdrava prehrana.

ZA BREZPLAČNE INFORMACIJE ALI PRIJAVO NA PREGLED NAM PIŠITE:

TUKAJ PA NAJDETE ŠE DODATNE INFORMACIJE:

 

Atopijski dermatitis se najpogosteje pojavlja v obliki ekcemov na koži, izpuščajev, rdečih madežev, izjemno suhe kože in srbenja kože. Pojavlja se tako pri majhnih otrocih kot pri odraslih. Pri otrocih se najpogosteje pojavi na obrazu in lasišču v obliki rdečega in zelo srbečega izpuščaja, pojavi pa se lahko tudi na pregibih rok in nog ter na vratu.

Pri odraslih se atopijski dermatitis prelevi v kronično bolezen vnetja kože, pojavlja pa se v obliki močnega srbenja in luščenja suhe kože. Kar približno polovica odraslih, ki so trpeli za dermatitisom v otroštvu, bo imela simptome te bolezni tudi v odrasli dobi.

Simptomi atopijskega dermatitisa se še poslabšajo v zimskem času, ko je zrak precej bolj suh, v zraku pa je tudi več prašnih in škodljivih delcev, ki negativno vplivajo na razvoj bolezni atopijski dermatitis. Še ena od večjih težav, ki se pojavlja pri poteku bolezni, je t.i.verižnost bolezni. Bolezen se začne s srbenjem, le-to pa vodi v praskanje in poškodovanje kože in v povečanje srbečega dela kože. Pretirano praskanje lahko vodi celo v nastanek brazgotin, vneta in močno poškodovana koža pa je še bolj dojemljiva za okužbo s prej omenjeno bakterijo Staphylococcus aureus.

Zdravljenje bolezni je zahtevno in dolgotrajno. Predvsem je potrebno takoj poskrbeti za higieno kože s sredstvi, ki ne dražijo in ne izsušujejo kože. Hkrati je, zaradi zmanjšane sposobnosti kože za samovlaženje, potrebno poskrbeti za ustrezno in redno vlaženje kože. Atopijski dermatitis se namreč izraža predvsem na suhi koži. Vlaženje je potrebno ne samo na prizadetih delih, ampak je priporočljivo, da vlažimo tudi večje površine okoli prizadetega dela kože. Seveda pa je potrebno za vlaženje uporabljati kreme, ki ne bodo še dodatno dražile kože.

Atopijski dermatitis je dolgotrajno obolenje, ki povzroča veliko neprijetnosti. Zato je toliko bolj pomembna pravočasna in strokovna diagnoza bolezni in nato ustrezno zdravljenje. V Alternativno medicinskem centru Sanus Statera v mariboru so vam na voljo strokovnjaki, ki bodo poskrbeli, da bo diagnoza postavljena hitro in strokovno, atopijski dermatitis pa boste lahko hitro in učinkovito začeli zdraviti.

Obiščite Alternativno medicinski center Sanus Statera in se dogovorite za termin pregleda.

 

ZDRAVNICA  

asist. Vesna Breznik, dr.med., spec.dermatovenerologije

Kemični piling

AKNE

LUSKAVICA

IZPADANJE LAS

KOŽNE RAZJEDE

ROZACEA

KOPRIVNICA

OKUŽBE KOŽE

DERMATOSKOPIJA KOŽNIH SPREMEMB

DERMATITISI

SRBEČICA KOŽE

VENSKO POPUŠČANJE

ODSTRANJEVANJE KOŽNIH IZRASTKOV